איך להמנע (עד כמה שניתן) מקניות רגשיות?
עובר עליך יום קשה, בעבודה פרויקט שעבדת עליו קשה עומדת לרדת לטמיון, הבוס כועס עליך, את כועסת, עצבנית, מרגישה לא מוערכת בדרך הביתה את עוצרת בקניון הקרוב "אני חייבת לפנק את עצמי קצת אחרי יום כזה" נכנסת לחנות בגדים כמה פריטים לשפר את ההרגשה.
כמה שבועות אחרי זה נראה כאילו הדברים מתחילים להסתדר, הפרויקט הגדול שהיה נראה כאבוד, משנה כיוון ומסתמן כהצלחה, הבוס מרוצה מאד ונותן לך בונוס, את מאושרת וטובת לב. בדרך הביתה, את אומרת לעצמך "שיחקתי אותה, מגיע לי בונוס", את עוצרת בקניון וקונה שמלה יקרה במיוחד.

נשמע מוכר? הרבה מאיתנו עושות את זה, רע לנו, טוב לנו – אנחנו בחנות קונות בגדים. אז כשזה קורה לעיתים רחוקות, הכל בסדר, הבעיה מתחילה כשהתדירות גוברת, ערמות הבגדים שנקנו ברגעים כאלו עדיין עם תג המחיר עמוק בארון וחשבון הבנק שלך מדלדל.

איך תדעי שאת קונה רגשית?
* קונה באופן ספונטני, ללא מחשבה אם זה משהו שצריך.
* מקבלת זריקת אנרגיה בעת הקניה, אך עוברת מאד מהר.
* מרגישה אשמה ולא בסדר לאחר הקניה.
* משקרת או מסתירה את הקניות מהאנשים הקרובים אליך.
* המלתחה שלך מלאה בגדים שלא לבשת.אם גם אצלך הסימפטומים הנ"ל קיימים, כנראה שגם את קונה רגשית. אוקי, ועכשיו כשיודעים – מה עושים עם זה? כמו כל שינוי התנהגותי, זה לא משהו שאומרים טוב די וזהו הכל משתנה, אין "זבנג וגמרנו" זה תהליך והשינוי יכול לבוא, אך צריך רצון, התמדה ונחישות (כמו בכל דבר שרוצים להשיג בחיים).

אז הנה מה שכדאי לעשות על מנת להמנע עד כמה שניתן מקניות רגשיות, בזבזניות ולא יעילות:
להכיר שיש בעיה – לקנות סתם ולבזבז הרבה כסף זאת בעיה וכשיודעים שהיא קיימת – זה כבר הצעד הראשון בכיוון הנכון.* לקבוע סכום מקסימלי – אם להיות כנה, מתישהו יגיע הרגע בו תחווי תחושה חזקה כלשהי ושוב תמצאי את עצמך בחנות קונה פריט שאת לא ממש צריכה, אז לפחות כדאי למזער נזקים. קבעי סכום מקסימלי (לא גבוה!) לקניות מהסוג הזה, ואל תעברי אותו.* למה זה קורה – חשבי לרגע, למה את בעצם קונה לאחר חוויה רגשית? מה הצורך שהקניה מספקת? מה המנגנון שפועל אצלך במוח שגורם לדברים לחזור על עצמם? כשיודעים למה דברים קורים, קל יותר לשנות. חשוב מאד שכשזה קורה, לא להלקות את עצמך ולכעוס, להכיר בכך שזה שוב קרה, לראות מה גרם לזה, כך שתדעי להבחין בפעם הבאה.

שינוי מנהגים – לאחר שחשבת, התבוננת והבנת מה הסיפוק שאת מקבלת מהקניה, אפשר לשנות את המנהג. לדוגמא נניח שהיה לך יום נוראי בעבודה ואת ממש מרגישה צורך לפנק את עצמך כדי להעלות את הערכה העצמית ולהרגיש טוב עם עצמך. קניית חולצה/שמלה חדשה היא רק אופציה אחת, יש עוד דרכים כיפיות ו…זולות יותר להתפנק ולהנות (לעשות מניקור, לראות סרט, קפה/יין עם חברה/בן זוג ועוד ועוד) .

אמדי את הנזק – עשי סדר בארון (מה שתמיד כדאי לעשות מידי פעם) וראי כמה פריטים יש לך שקנית בסערת רגשות ולא לבשת ו/או עדיין מוצמד להם תג המחיר. אולי לאחר שתביני כמה יקר ההרגל הזה (וכמה מקום זה תופס לך בארון) תפסיקי.

* להשאיר את כרטיס האשראי בבית – אם שום דבר לא עוזר ואין ברירה, פשוט הוציאי את כרטיס האשראי מהארנק והשאירי רק כסף מזומן, כך לא תוכלי להוציא סכומים גדולים על פריטים שאת לא צריכה.

* גלגל הצלה – שתפי את החבר/ה קרובים בהרגל הקניות המגונה שלך ובקשי מהם להיות לעזר בעת "צרה", כך ברגע האמת, רגע לפני שאת שולפת שוב את כרטיס האשראי, הם יוכלו להיות שם עבורך.

* התרחקי מהמחשב –  אם את מאלו שקונות אונליין ונוטה לשכוח את עצמך באתרי האופנה המזמינים והמפתים, במיוחד כשהרגשות גועשים, סגרי את המחשב וחפשי משהו באמת מועיל לעשות.

מקווה שהטיפים הנ"ל יעזרו לך להשקיע את האנרגיה ובכסף במשהו אחר מסתם קניות.

( ונקודת מבט אישית – אני, אמנם סטייליסטית, אך מסתבר, שגם אני קניינית רגשית, וכתבתי את הדברים מתוך מחשבה מה יכול לעזור לי "למזער נזקים". ובעקבות כתיבת הפוסט הנה, החזרתי לחנות שמלה מאד יפה שקניתי "סתם" כי התחשק לי לפנק את עצמי אחרי יום עבודה ארוך).